Jean Dohmen

Niet slim dat hebberig kabinet btw bij verbouwingen verhoogt

Door Jean Dohmen - 09 juni 2015

De economie trekt aan, het consumentenvertrouwen neemt toe, maar het herstel is nog broos en de schade van de crisis is groot, zeker in de bouw. Het is misplaatste zuinigheid van het kabinet om nu al een eind te maken aan het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen.

Huiseigenaren die nog snel gebruik willen maken van het verlaagde btw-tarief bij verbouwingen aan hun huis vissen achter het net. Op 1 juli stijgt het btw-tarief op de arbeidskosten van zo’n verbouwing – een belangrijk deel van de nota – weer van 6 naar 21 procent. Dat scheelt bij grotere klussen al snel een paar honderd euro aan belasting.

De meeste bouwbedrijven hebben de komende weken volle agenda’s omdat mensen nog gauw van het voordeel willen profiteren. Wie een aannemer vindt, moet er bovendien voor zorgen dat de klus voor 1 juli af is. Anders moet volgens de fiscus alsnog 21 procent worden afgerekend.

Broos

Er gaan stemmen op om het verlaagde btw-tarief te verlengen, maar het kabinet wil daar vooralsnog niet aan. Dat is jammer. De economie trekt aan, het consumentenvertrouwen neemt toe, maar het herstel is nog broos en de schade die de crisis heeft aangericht groot, zeker in de bouw.

De sector kreeg harde klappen. Consumenten leden op hun beurt onder zeer forse lastenverzwaringen. Het verlaagde btw-tarief trok consumenten over de streep om geld uit te geven aan hun huis. De bouw profiteerde daarvan. Het is misplaatste zuinigheid van het kabinet om nu al een eind te maken aan de regeling.

Elsevier nummer 23, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.