Jelte Wiersma

In Brussel: er gloort weer hoop voor de boerenborrel

Door Jelte Wiersma - 21 juli 2015

Jelte Wiersma, correspondent Europese Unie van Elsevier, is bij de viering van twintig jaar landbouwborrel, die zelfs saaie sprekers overleeft.

Het is dinsdagavond en café-restaurant The Staff loopt vol voor de maandelijkse landbouwborrel. Een vast ontmoetingsmoment van Nederlanders in Brussel. Vandaag is het twintig jaar geleden dat toenmalig europarlementariër Jan Sonneveld (CDA) en de journalisten Jan Werts (Internationale Spectator) en Wim Kootstra (Ve­ronica Nieuwsradio) de borrel instelden.

Reden voor een speciale bijeenkomst met oud-staatssecretaris Henk Bleker (CDA) van Landbouw als een van de sprekers. ‘Ik ben op landbouwgebied wat links.’ Na een strategische stilte: ‘Maar dat is dan ook het enige gebied.’

De tientallen aanwezigen lachen. Ook van opluchting. De andere sprekers blijken, zoals meestal op de landbouwborrel, nauwelijks het besef te hebben dat ze voor een publiekje staan. Als europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) kort maar krachtig concludeert ‘dat er veel is gezegd’, fluistert een toehoorder: ‘Dat kun je wel zeggen.’

Boerenstem

Het is dan ook niet gek dat de borrel dreigde te verdwijnen. Toch is de borrel sinds een half jaar weer een hotspot. Boeren-politici hebben het Europees Parlement ontdekt. Hun platform was de Tweede Kamer, maar sinds 2012 telt die geen boer meer. Volgens partijbesturen zijn boeren bij nationale verkiezingen electoraal oninteressant: ze zijn met steeds minder.

Maar de opkomst bij Europese verkiezingen is met zo’n 40 procent de helft lager en veel oudere plattelandsbewoners stemmen wél.

Dan blijken boeren opeens stemmenkanonnen. De boeren Schreijer-Pierik en Jan Huitema (VVD) werden in 2014 beiden met voorkeursstemmen gekozen en zij zorgen door hun grote achterban altijd voor een volle tent. Brussel-veteraan Werts (75): ‘Vroeger zat er in de Landbouwcommissie soms geen enkele Nederlander.’ Inmiddels zijn dat er vier. De landbouwborrel lijkt gered.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.