Jean Dohmen

Nervositeit in Griekse gelederen neemt toe

Door Jean Dohmen - 01 juli 2015

De nervositeit in de Griekse gelederen neemt toe. Ministers van Tsipras’ partij zijn bang voor de gevolgen van een ‘nee’ bij het referendum zondag. Er is niet veel tijd meer om daarvóór nog een akkoord te sluiten.

Het is een pokerspel zonder weerga. De Griekse regering en de schuldeisers staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar. Het referendum van komende zondag in Griekenland lijkt zo bepalend te worden voor de toekomst van het land.

Drachme

De extreemlinkse premier Alexis Tsipras herhaalde in zijn televisietoespraak vanmiddag vooral wat hij eerder al zei. De door Europa voorgestelde bezuinigingen zijn te ingrijpend.

Hij hoopt zondag op een duidelijk ‘nee’ van de kiezers tegen die voorstellen, zodat hij sterker staat bij nieuwe onderhandelingen.

De vraag is of er nog veel onderhandelingsruimte is na het referendum, als de Grieken inderdaad nee zeggen.

De Italiaanse premier Matteo Renzi waarschuwde dat het referendum een keuze is tussen behoud van de euro of terugkeer van de drachme.

Enorme gevolgen

Herinvoering van de drachme zou op de korte termijn enorme gevolgen hebben voor het land. De munt zou snel in waarde dalen, met alle gevolgen voor de resterende banktegoeden van de Grieken van dien. Ook import wordt veel duurder. Op de lange termijn kan een goedkope drachme leiden tot herstel van de Griekse economie.

Het zwartepieten is inmiddels in volle gang. De voorstellen die Tsipras de laatste dagen deed, zijn volgens de geldschieters vooral voor de bühne. Om bij zijn achterban de indruk te wekken dat hij er alles aan heeft gedaan om alsnog tot een akkoord te komen. Hij dwong de andere eurolanden in feite om hem keer op keer ‘nee’ te verkopen.

Toegevingen

Vooral de Duitsers stellen momenteel zich hard op. Zij hebben genoeg van de confronterende en onvoorspelbare manier waarop de Grieken onderhandelen, en vinden bovendien dat er genoeg toegevingen zijn gedaan.

Tegelijkertijd neemt de nervositeit in de Griekse gelederen toe. Ministers van Tsipras’ partij vrezen, ogenschijnlijk meer dan de premier zelf, de gevolgen van een ‘nee’ bij het referendum zondag. De tijd om daarvóór nog een akkoord te sluiten, tikt snel weg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.