Syp Wynia

Hulp Griekenland is volgens politici overal goed voor

Door Syp Wynia - 24 augustus 2015

De portemonnee waaruit de nieuwe Griekse hulp wordt betaald, is door de Tweede Kamer al lang uit handen gegeven. Het was al duidelijk dat het Kamerdebat niets zou veranderen aan het verloop van de geschiedenis.

In de ochtend van maandag 13 juli 2015 kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras uit een kamertje in Brussel.

Na een leningenpakket van 110 miljard euro in 2010 en 130 miljard euro in 2011 kwam er een derde reddingspakket voor Griekenland, nu van 86 miljard euro. Het was een lange nacht geweest en de andere euro-regeringsleiders – ook premier Mark Rutte – stemden ermee in.

Een maand later, half augustus, stonden ook de kleine lettertjes op papier en konden de parlementen van de eurolanden zich erover uitspreken, al kunnen die er – op de Duitse Bondsdag na – geen streep door halen. Dat geldt ook voor de Nederlandse Tweede Kamer. Het nieuwe geld voor Griekenland komt namelijk uit een Europese pot, het ESM. Daar zit 700 miljard in, waarvan 40 miljard van Nederland.

Van die 40 miljard heeft Nederland al 4,6 miljard gestort, de rest kan te allen tijde worden opgeëist. Als het erop aankomt, kan Nederland ook geen veto uitspreken over waaraan het ESM-geld wordt besteed. De portemonnee waaruit de nieuwe Griekse hulp wordt betaald, is door de Tweede Kamer al lang uit handen gegeven.

Debat

Dat de Kamer op 19 augustus terugkwam van reces om een oordeel te geven, was daarmee niet zonder belang, maar van tevoren stond vast dat het debat aan het verloop van de geschiedenis niets zou veranderen.

Uiteindelijk bleken overigens slechts drie partijen de nieuwe geldstroom te steunen: de regeringspartijen VVD, PvdA en oppositiepartij D66. Wat motiveerde deze partijen om de nieuwe hulp aan Griekenland te steunen?

De PvdA’er Henk Nijboer zei dat ‘samen’ beter werkt dan ieder voor zich. Hij herinnerde eraan dat het nog niet zo lang geleden is dat er in Griekenland dictators regeerden. Nijboer wees er ook op dat de nieuwste lening mede tot stand is gekomen dankzij het kabinet-Rutte en complimenteerde de voorzitter van de eurogroep, zijn partijgenoot-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Nijboer: ‘Het alternatief van faillissement was rampzalig geweest voor de Grieken.’ Hij achtte het ‘in deze woelige tijden echt van belang dat we Europa niet uiteen laten vallen. Wat denkt u van de werknemers in de Rotterdamse haven? Wat denkt u van de werknemers van Schiphol, of in Veendam bij het overslagpunt?’ Hij wist zeker dat dan ook de Nederlandse AOW’ers niet meer konden worden betaald.

De VVD’er Mark Harbers motiveerde de steun aan Griekenland, die zijn fractie ‘heel zwaar op de maag’ lag, al voor het debat: ‘Het heeft niet zo veel zin als Nederland alleen komt te staan. Dan wil ik liever dat Griekenland blijft wat het is, namelijk een paria.’ Als de Tweede Kamer er zich toch tegen zou keren, dan zou, zo zei Harbers, ‘linksom of rechtsom het geld toch naar de Grieken’ gaan.

Wondermiddel

In het debat voegde Harbers daaraan toe dat hij niet wilde dat ‘chaos in Griekenland verder gedoe geeft in Nederland’. Dat was het hem niet waard, ‘net nu het beter gaat’. Kennelijk had er iemand met een kabinetscrisis gedreigd.

De D66’er Pechtold verwees naar de Griekse eilanden Kos en Lesbos. ‘Onze grenzen worden overspoeld door vluchtelingen. Laten we ons als Europa uit elkaar spelen over Griekenland?’ Hij achtte het ‘goed dat Griekenland binnenboord wordt gehouden’. ‘Het is goed voor de Grieken en voor Europa, en het is goed voor Nederland.

Een verenigd Europa houdt de munt stabiel en houdt Poetin buiten de deur.’ En: ‘Een exit van de Grieken uit Europa betekent een direct faillissement van Griekenland, problemen voor Europa en problemen voor onze Nederlandse economie.’

Volgens de voorstanders in het Nederlandse parlement moet er na 110 miljard en 130 miljard nu dus 86 miljard  naar Griekenland, omdat het in de zak houden van die 86 miljard slecht is voor de Nederlandse economie.

Omdat Nederlandse AOW’ers anders niet kunnen worden betaald. Omdat het nodig is om zo Poetin buiten de deur te houden. Omdat Griekse immigratieambtenaren anders niet meer worden betaald. Of omdat Nederland anders de paria van Europa wordt, terwijl het juist de bedoeling is dat Griekenland dat blijft.

Wederom geld geven aan Griekenland is, kortom, een soort haarlemmerolie. Het is een wondermiddel, goed tegen werkelijk alle denkbare kwalen. Gek dat we dat niet eerder hadden bedacht.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.