Jean Dohmen

Met belastingdeal voorkomt kabinet publicitaire ramp

Door Jean Dohmen - 08 december 2015

Op het nippertje sluit het kabinet een belastingdeal met D66. Daarmee weet de regering een absurde situatie en een publicitaire ramp te voorkomen.

Een week voor de alles bepalende stemming in de senaat is het toch gelukt. D66 stemt alsnog in met de plannen. Werkenden gaan er daardoor honderden tot wel meer dan duizend euro per jaar netto op vooruit.

Zijden draadje

De belastingverlaging hing al weken aan een zijden draadje. In de Tweede kamer was er een ruime meerderheid voor van VVD, PvdA en CDA. Maar de voorstanders hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.

D66 stemde in de Tweede Kamer tegen, maar zal de plannen in de senaat nu toch steunen. Daardoor is er toch een meerderheid. Zowel het kabinet als D66 stond onder grote druk om een deal te sluiten.

Publicitaire ramp

Het kabinet heeft de partij van Alexander Pechtold met enkele aanvullende toezeggingen alsnog over de streep getrokken. De belangrijkste is dat de belastingen voor werkenden nog iets verder omlaag gaat.

Met die toezeggingen heeft het kabinet een publicitaire ramp op het nippertje afgewend. Er dreigde een absurde situatie te ontstaan in 2016. De fiscus had in zijn systemen namelijk al rekening gehouden met de lastenverlichting.

Het was te laat om dat terug te draaien. Als de senaat niet met het plan zou instemmen, zouden miljoenen Nederlanders te veel geld krijgen en vervolgens weer met naheffingen geconfronteerd worden.

Werkenden profiteren

Het Nibud berekende eerder al dat door de lastenverlichting van 5 miljard euro vooral werkenden er in 2016 flink op vooruit zouden gaan. Gepensioneerden en mensen met een uitkering profiteren veel minder van de belastingverlaging. Het kabinet wil namelijk dat werken meer loont.

Vooral stellen met kinderen gaan er volgens het Nibud fors op vooruit. Als beide ouders werken kan het voordeel 50 tot 100 euro per maand bedragen, een koopkrachtstijging van 3 tot 4 procent.

Werkenden met hogere inkomens (vanaf 50.000 euro bruto) profiteren minder van de oorspronkelijke plannen dan lagere inkomens. Dat wordt nu iets verzacht. Van het aan D66 toegezegde extra voordeel voor werkenden profiteren ook inkomens tot 120.000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.