Syp Wynia

Ed Nijpels, die kun je om een boodschap sturen

Door Syp Wynia - 22 februari 2016

Het land heeft er een ‘speciale commissie’ bij. Vermoedelijk hebben de regeringspartijen VVD en PvdA ruzie over de veeteelt en nu moeten Nijpels en Rottenberg in commissieverband de knoop doorhakken. Het is een kleine wereld.

Het land heeft er een ‘speciale commissie’ bij. PvdA-staats­secretaris van Economische Zaken Martijn van Dam heeft die ingesteld. Volgens Van Dam staat de veehouderij onder druk: er dient ‘verduurzaamd’ te worden en zowel het rendement als het imago zit niet mee.

Voorzitter van de veeteeltcommissie is Ed Nijpels (VVD), een van de leden is Felix Rottenberg (PvdA), er zit een jongedame in – Joszi Smeets – die een jongerenbeweging voor duurzaam voedsel leidt (maar dan in het Engels) en verder de landbouwdirecteur van de Rabobank, de hoogste ambtenaar van Van Dam en een veeteeltdeskundige van de Wageningse universiteit.

Het viel de agrarische vakpers op dat er niemand uit de veeteelt zelf in de commissie zit. Dat is ook daarom opvallend, omdat de agrarische sector traditioneel bij uitstek goed is in, laten we zeggen, het aanleveren van slagers die het eigen vlees keuren. Des te meer valt het op wie er wel in de speciale commissie zitten die over de veeteelt gaan adviseren.

Nijpels heeft een tijdje op het platteland gewoond en weleens geadviseerd – als voorzitter van een andere commissie – om de dijken van de Zeeuwse Hedwigepolder door te steken.

Van Rottenberg is helemaal geen expertise bekend op veeteeltgebied. Al is hij wel dagvoorzitter van een Amsterdamse ­debatserie over duurzaam voedsel, die dit voorjaar wordt hervat en waarin ook staatssecretaris Van Dam en Rottenbergs collega-commissielid Smeets optreden. Het is een kleine wereld, de duurzame voedsel- en veeteeltwereld.

Weggepromoveerd

Waarom een staatssecretaris zo’n commissie instelt, is nooit helemaal te achterhalen, maar vermoedelijk hebben de regeringspartijen VVD en PvdA ruzie over de veeteelt en nu moeten Nijpels en Rottenberg in commissieverband de knoop doorhakken.

Gegeven de samenstelling wilde de PvdA-staatssecretaris dat de PvdA en daarmee de ‘duur­zamen’ zouden winnen. Vandaar dat er geen veeteler in zit, maar wel VVD’er Ed Nijpels, want Ed Nijpels is een bij uitstek duurzame VVD’er.

Nijpels was al jong VVD-leider, werd daarna weggepromoveerd tot milieu­minister, was vervolgens burgemeester en commissaris van de Koningin en tussendoor en daarna lobbyist van beroep.

Nijpels was en is voorzitter van raden van toezicht, commissaris van ondernemingen, voorzitter van belangenorganisaties, en nu bijvoorbeeld voorzitter van AVROTROS en voorzitter van de commissie die het Energie­akkoord van overheid, bedrijfsleven en actiegroepen van drie jaar geleden uitvoert (en dat Nederland tegen betaling van tientallen miljarden euro’s met duizenden extra windmolens verrijkt).

Die laatste functie kreeg Nijpels omdat hij voorzitter van de lobby van ingenieursbureaus was. In die hoedanigheid belandde hij ook in de actiegroep ­Urgenda en zat hij een adviescommissie van VVD-minister ­Melanie Schultz voor over het bebouwen van de kust.

In 2010 moest Nijpels aftreden als bestuursvoorzitter van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), omdat hij in de problemen was gekomen als voormalig commissaris van het financiële concern van Dirk Scheringa, dat in oktober 2009 ten onder was gegaan. Bij zijn aantreden bij het ABP, enkele maanden eerder, was er al ophef over de komst van Nijpels.

Gepensioneerden klaagden dat de nieuwe voorzitter – net als zijn voorganger Elco Brinkman – tientallen andere functies had. De FNV’er die ook in het ABP-bestuur zat, verdedigde de keus voor Nijpels: ‘We wilden iemand met een netwerk in Den Haag. Op basis van zo’n profiel kom je bij iemand als Nijpels uit.’

De voorzitter-toezichthouder van het grootste pensioenfonds van Nederland was dus niet geselecteerd op zijn vaardigheden als toezichthouder, maar wegens zijn kwaliteiten als lobbyist, als boodschappenjongen.

Dolblij

Op de dag dat Ed Nijpels werd benoemd tot voorzitter van de veeteeltcommissie, verscheen een interview met hem in Vrij Nederland. Nijpels vertelt hierin dat hij voor de volgende verkiezingen nog zo veel mogelijk windmolenbesluiten ‘onomkeerbaar’ probeert te maken.

Hij is mede dolblij met het Energieakkoord omdat ‘het losstaat van de politiek’ en er ‘onomkeerbare besluiten worden genomen’. Nijpels vertelt ook dat hij gefascineerd is door dictaturen, hij was onlangs nog in Noord-Korea. Hij wil daar later op promoveren, op het onderwerp dictatuur en democratie.

Elsevier nummer 8, 27 februari 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.