economie

Steinar Henskens bedacht lasers om vogels te verjagen

Door Servaas van der Laan - 06 december 2018

Steinar Henskens had net zijn vwo-diploma toen hij ontdekte dat je laserstralen kunt gebruiken om vogels te verjagen. Een vogel ervaart een bewegende, groene laserstraal als een stok die op hem afkomt, en vliegt weg.

Hij ontwikkelde de Agrilaser. In 2012 richtte hij Bird Control Group op, het bedrijf waarmee hij de Agrilaser verkoopt. Zijn uitvinding bleek een gat in de markt. Niet alleen ­boeren, maar ook veertig internationale luchthavens, waaronder Schiphol en London Gatwick, gebruiken zijn vogelverschrikkende ­laserstralen.

Het leverde Henskens een plaats op in de Forbes 30 Under 30, een lijst die het Amerikaanse zakenblad elk jaar samenstelt met daarop dertig toonaangevende, jonge ondernemers. Henskens gaat de hele wereld over met zijn Agrilaser. Onlangs opende hij een kantoor in Oregon van waaruit hij de Amerikaanse markt wil bestormen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.