economie

Aandeel KPN krijgt enorme klappen op beurs

Door Arne Hankel - 17 december 2012

Het aandeel KPN beleefde maandag bij opening van de Amsterdamse beurs de scherpste koersdaling in elf jaar tijd. Oorzaak is de aanschaf van een telecom-frequentie, die KPN bijna een miljard euro meer kostte dan beleggers hadden verwacht.

Het aandeel KPN leverde in de ochtendhandel tussentijds maar liefst 13,5 procent in.

Kosten

Dat gebeurde nadat vrijdag bekend was geworden dat het concern 1,35 miljard heeft moeten betalen voor het verwerven van frequenties bij een belangrijke telecomveiling. Analisten hadden gerekend op een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro.
Bij de veiling werden de vergunningen voor diverse telecomfrequenties voor de komende zeventien jaar door de Staat in de markt gezet.
Sneller internet
Deze frequenties zijn geschikt voor zowel de huidige mobiele technologieën zoals gsm als de modernste technologie LTE, waarmee mobiel internetten tien keer zo snel kan worden.
‘Ze zitten helemaal klem,’ zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen maandag in een reactie. ‘KPN kon niet anders, want ze konden niet zoals Ziggo/UPC weglopen. Het lijkt een beetje op de situatie van ruim tien jaar geleden met de veiling van de UMTS-frequenties,’ zei Versteeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.