economie

Belastingdienst zoekt fraudeurs ook in het weekend op

Door Shari Deira - 10 december 2012

Het kabinet gaat meer doen om belastingfraude aan het licht te brengen. Deurwaarders gaan ook in de avonduren en weekenden langs bij fraudeurs. Zo hoopt het kabinet 663 miljoen euro extra belastinginkomsten binnen te halen.

Dat meldt staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden in totaal 1.600 mensen extra ingezet voor het controleren van aangiftes en het binnenhalen van openstaande schulden.

Inzet

De hele operatie kost Nederland structureel 157 miljoen euro maar het levert de schatkist 663 miljoen euro op, schrijft Weekers. Hij benadrukt dat het overgrote deel van de Nederlandse belastingbetalers ‘welwillend’ is. Deze groep moet zoveel mogelijk worden geholpen.

‘De kleine groep belastingplichtigen die echter een loopje probeert te nemen met de fiscus kan rekenen op zwaarder geschut, zoals de inzet van de deurwaarders en de FIOD,’ schrijft Weekers.

De Belastingdienst gaat meer gebruikmaken van gegevens van derden om te controleren of belastingaangiften wel eerlijk zijn ingevuld. De eerste stappen hiertoe hebben al geleid tot 200.000 correcties over het afgelopen jaar.

Eenvoudiger

Volgens De Telegraaf begint Weekers ook met een proef voor het inhuren van commerciële incassobureaus. Deze worden onder meer ingezet voor het ophalen van geld dat niet via reguliere wijze is geïnd.

De Belastingdienst heeft al een bezuinigingsoperatie doorgevoerd van bijna 400 miljoen euro. Deze is ingevuld door slimmer en efficiënter werken, afstoot van gebouwen en eenvoudiger wet en regelgeving die tegen lagere kosten is uit te voeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.