economie

CPB: begrotingstekort volgend jaar boven EU-norm

Door Shari Deira - 19 december 2012

Het begrotingstekort komt volgend jaar ondanks verregaande bezuinigingen uit boven de norm van 3 procent van de Europese Unie (EU). Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is er volgend jaar een tekort van 3,3 procent.

Op Prinsjesdag ging het CPB nog uit van een tekort van 2,7 procent.

Regels

Volgens het CPB krimpt de economie volgend jaar met 0,5 procent van het bruto binnenlands product na een krimp van 1 procent dit jaar. Het CPB verwachtte eerder dit jaar een bescheiden groei van 0,75 procent van de Nederlandse economie.

Als het kabinet koste wat kost wil voldoen aan de Europese regels voor begrotingen moeten er extra bezuinigingen worden doorgevoerd. Dit terwijl er al 16 miljard euro aan extra bezuinigingen zijn gepland.

Speculeren

Bij een tekort van 3,3 procent moet het kabinet ongeveer 2 miljard euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) weigert te speculeren over bezuinigingen. De cijfers van het CPB liggen in lijn met die De Nederlandsche Bank eerder presenteerde.

‘De kern is hetzelfde: het herstel van onze economie vergt meer tijd. Dat is uiteraard zorgelijk, ook met het oog op het orde brengen van de overheidsfinanciën.’

Premier Mark Rutte (VVD) zei onlangs dat het kabinet pas na de CPB-raming in februari/maart besluit om eventueel extra te korten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.