economie

Democraten en Republikeinen nog ver uit elkaar

Door Shari Deira - 30 december 2012

Democraten en Republikeinen liggen op een belangrijk punt nog steeds ver uit elkaar om tot een akkoord te komen over de Amerikaanse begroting. President Barack Obama roept op in ieder geval de middenklasse te ontzien.

Als er maandag nog steeds geen akkoord is, treedt op 1 januari een reeks bezuinigingen automatisch in werking. Ook vervalt een groot aantal belastingvoordelen voor Amerikanen met een modaal tot hoog inkomen.

Economie

Leider Harry Reid van de Democraten in de Senaat zegt dat er nog een belangrijk punt is waarover onenigheid bestaat. Zowel de Democraten als de Republikeinen willen de zogeheten ‘fiscal cliff’ voorkomen omdat deze de economie zou schaden.

Republikein Mitch McConnell zegt dat er geen onoverbrugbare geschilpunten zijn. ‘Het knelpunt lijkt bereidheid, een belang of eerlijk gezegd de moed om de deal te sluiten. Iedereen moet weten dat ik dit voor elkaar wil krijgen, maar ik heb dan wel een danspartner nodig.’

Belasting

President Obama waarschuwde zondag voor de schadelijke gevolgen op de financiële markten als de Amerikanen in de fiscal cliff terechtkomen. Hij hoopt dat politici uit beide kampen zich realiseren dat vooral gezinnen uit de middenklasse niet meer belasting moeten betalen.

‘Wij kunnen dat voor elkaar krijgen,’ zegt Obama. ‘Democraten en Republikeinen zeggen allebei dat zij niet willen dat de belastingen op middeninkomens stijgen. Dat is iets waar wij het over eens zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.