economie

Merkel waarschuwt: eurocrisis nog lang niet voorbij

Door Arne Hankel - 31 december 2012

Hoewel de hervormingsmaatregelen vrucht beginnen te dragen, is de eurocrisis nog lang niet voorbij. Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel in haar nieuwjaarstoespraak.

Die zal maandagavond wordt uitgezonden.

Moeilijker

‘De economische omstandigheden zullen volgend jaar niet makkelijker, maar moeilijker zijn,’ zegt Merkel. ‘Maar dat moet ons niet terneergeslagen maken, we moeten ons er juist door laten aanmoedigen.’

Zij wijst op enkele lichtpunten in de Duitse economie. Zo is de werkloosheid gedaald tot het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990 en is het aantal banen in ruim 20 jaar niet zo hoog geweest.

Geduld

Merkel vraagt de Duitsers geduld te hebben, ook al sleept de crisis zich al drie jaar voort. ‘We moeten de juiste balans vinden tussen onze welvaart en onze solidariteit.’

Merkel, die na de verkiezingen voor de Bondsdag in het najaar voor de derde keer bondskanselier hoopt te worden, sprak indirect minister Wolfgang Schäuble van Financiën tegen. Die zei enkele dagen geleden in een kranteninterview dat het ergste van de crisis voorbij is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.