economie

Politici voorzichtig positief over akkoord begroting

Door Shari Deira - 31 december 2012

Amerikaanse politici laten zich enkele uren voor de deadline voorzichtig positief uit over de begrotingsonderhandelingen. De Republikeinen en Democraten moeten het voor middernacht met elkaar eens zijn anders valt Amerika in de ‘fiscal cliff’.

Politici moeten voorkomen dat op 1 januari er voor miljarden dollars aan bezuinigingen in werking treden. Ook zal de inkomstenbelasting flink stijgen als een akkoord uitblijft.

Voorstel

Afgevaardigde Chris Van Hollen, vertegenwoordiger van de staat Maryland, schat de kans op een akkoord ‘op meer dan 50 procent’. Er moet dan wel ‘een heleboel goed gaan’.

Republikeinse leider John Boehner van het Huis van Afgevaardigden zegt dat het Witte Huis in actie komt tenzij de Senaat met een voorstel komt. Voorzitter Harry Reid van de Democraten in de Senaat zegt ‘hoopvol te zijn’. ‘Er wordt vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar ik hoop echt dat we eruit komen.’

Bezuinigingen

Eerder vandaag meldden Amerikaanse media dat de Democraten bereid zouden zijn belastingverhogingen te beperken tot een kleinere groep Amerikanen dan zij in eerste instantie voor ogen hadden.

In ruil voor de inperking van de belastingverhoging zouden de Democraten bezuinigingen die gepland waren voor komend jaar willen uitstellen tot 2015. Ook willen ze de aflopende werkloosheidsuitkeringen verlengen en stellen ze voor landbouwsubsidies en betalingen aan doktoren te laten doorlopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.