economie

President Obama: begrotingsdeal is in zicht

Door Shari Deira - 31 december 2012

Een akkoord over de Amerikaanse begroting tussen de Republikeinen en Democraten is ‘in zicht’, maar een definitief akkoord is er nog niet. President Barack Obama benadrukte tijdens een toespraak hoe belangrijk het is om een val in de zogenoemde ‘fiscal cliff’ te voorkomen.

Bij de toespraak waren geen journalisten aanwezige alleen ‘gewone Amerikanen’ die zouden worden geraakt door belastingverhogingen die ingaan als er geen akkoord komt.

Onbespreekbaar

De Republikeinen en Democraten zijn het niet eens over de wijze waarop het begrotingstekort moet worden teruggedrongen. Democraten willen liever belastingen voor rijken verhogen, iets wat voor de Republikeinen enkele weken geleden nog onbespreekbaar was.

Bronnen in Washington melden dat Amerikaanse gezinnen met een inkomen boven de 450.000 dollar per jaar vanaf volgend jaar meer belasting gaan betalen, in een schaal die oploopt tot 39,6 procent.

Werklozen

Obama zegt dat hij hoopvol is over het bereiken van een akkoord over de begroting. Beide partijen zouden het ook eens zijn geworden over een verlenging van de termijn waarin werklozen recht hebben op een uitkering.

De bezuinigingen en belastingverhogingen leveren volgens bronnen 600 miljard dollar op in de komende tien jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.