economie

‘SNS Reaal negeerde waarschuwing voor verliezen’

Door Servaas van der Laan - 29 december 2012

Accountantskantoor Ernst & Young heeft SNS Reaal twee jaar geleden gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille. De bank heeft de waarschuwing genegeerd en geweigerd maatregelen te nemen.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

In 2010 adviseerde Ernst & Young de bank om 1,2 miljard euro af te schrijven op internationale vastgoedleningen. Als de bank dit had gedaan, hadden ze nu niet bij de overheid hoeven aan te kloppen voor staatssteun, zo blijkt uit de reconstructie.

Misstanden

De onderzoekers van Ernst & Young concludeerde dat de bank een groot deel van de uitgeleende bedragen ten behoeve van vastgoedprojecten niet terug zou krijgen. In alle veertien onderzochte projecten kwamen bovendien misstanden aan het licht. Dit varieerde van witwassen tot fraude en ernstige nalatigheid van bankmedewerkers.

Klopt niet

SNS Reaal laat in een reactie weten dat de informatie van NRC ‘voor een groot deel niet klopt’ of ‘zeer verouderd’ is.

De bank zegt in het rapport van Ernst & Young ‘niets speciaals’ te hebben gezien en stelt dat de markt ‘adequaat is geïnformeerd’.

Huizencrisis

SNS Reaal lijdt al langer onder een verliesgevende vastgoedtak. Vorige maand werd bekendgemaakt dat de bank zonder een financiële injectie van de overheid niet overeind kan blijven.

De vierde bank van Nederland moest in 2008 ook al geld van de overheid lenen om de kredietcrisis te lijf te kunnen. De kredietcrisis maakte plaats voor de huizencrisis waardoor de bank opnieuw in de problemen is gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.