economie

‘Air France-KLM neemt luchtvaartmaatschappij Alitalia over’

Door Arne Hankel - 06 januari 2013

Air France-KLM wil de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia overnemen. De twee bedrijven zijn in vergevorderde fusiegesprekken en de definitieve deal zou deze zomer worden gesloten.

Dat schrijft de Italiaanse krant Il Messagero zondag.

Kwart aandelen

De Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie Air France-KLM kocht in 2009 al een kwart van Alitalia. De rest van het in financiële moeilijkheden verkerende bedrijf is in handen van een groep Italiaanse investeerders, waaronder modeconcern Benetton en tolwegenexploitant Atlantia, verzameld onder de naam CAI.

Eerder heeft de Nederlands-Franse combinatie gezegd in ieder geval te willen wachten tot 2014 voor het zijn optie gebruikt om Alitalia helemaal over te nemen.

Berlusconi

Volgens de krant wil Air France-KLM de aandeelhouders een premie van 20 procent bieden op de prijs die ze hebben betaald voor het aandeel. De overname zou worden betaald in aandelen Air France-KLM.

De Frans-Nederlandse luchtvaarder bood in 2008 al 2,5 miljard euro voor heel Alitalia. Destijds werd de bieding tegengehouden door de toenmalige premier Silvio Berlusconi. Die wilde het bedrijf in Italiaanse handen houden. Ook schrokken de vakbonden terug voor de rigoureuze reorganisatie die Air France-KLM wilde doorvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.