economie

Akkoord in Verenigde Staten over ‘begrotingsravijn’

Door Jeroen Langelaar - 01 januari 2013

De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) ingestemd met een akkoord over de staatsfinanciën. De belangrijke deadline van 1 januari is daarmee niet bereikt, maar de verwachting is dat dit niet tot grote problemen zal leiden.

Het akkoord kreeg in de Senaat steun van beide partijen: 89 stemden voor en 8 tegen.

Met het compromis komt er onder meer twee maanden uitstel van automatische bezuinigingsmaatregelen die nu in werking zijn getreden. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen: 39,6 procent.

600 miljard dollar

Omdat de deadline niet is gehaald, treden de bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen met een omvang van 600 miljard dollar woensdag in werking, maar er is nog tijd om de zogeheten fiscal cliff af te wenden.

De financiële markten en bedrijven liggen stil vanwege nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de maatregelen die ingaan nog ongedaan maken. Het Huis van Afgevaardigden zal snel stemmen over de maatregelen en de kans is groot dat het lagerhuis ermee akkoord gaat.

De Amerikaanse president Barack Obama roept het Huis van Afgevaardigden op zo snel mogelijk met het akkoord in stemmen. Volgens hem is dat ‘de juiste keuze voor het land’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.