economie

Asscher: loonstijging zou economie op gang helpen

Door Shari Deira - 18 januari 2013

Het zou goed zijn als Nederlanders meer te besteden hebben dankzij een loonstijging. Dat kan helpen om de zwakke economie weer op gang te krijgen.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Impuls

‘Het is niet aan mij om de looneisen te formuleren, maar het zou wel helpen als Nederlanders weer wat meer koopkracht krijgen. Dat kan onder meer via de loonontwikkeling,’ zegt Asscher.

Hij benadrukt dat hij zich niet wil mengen in de cao-onderhandelingen. Dat kunnen werkgevers- en werknemersorganisaties prima zelf. Wel zegt Asscher dat de koopkracht van Nederlanders en daarmee de binnenlandse vraag door een loonstijging een positieve impuls zouden krijgen.

‘We weten dat meer koopkracht vooral van hogere lonen of van meer economische groei moet komen. Dit kan niet alleen uit Den Haag komen,’ zegt de vicepremier.

Besteden

Met zijn oproep sluit Asscher zich aan bij het Internationaal Monetair Fonds en diverse vooraanstaande economen die zeggen dat loonmatiging de economie remt.

Woensdag bleek uit berekeningen van het Nibud dat bijna alle Nederlanders dit jaar minder te besteden hebben dan vorig jaar. De koopkracht loopt bij sommigen zelfs terug tot bijna 8 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.