economie

Bijna alle Nederlanders hebben minder te besteden

Door Jeroen Langelaar - 16 januari 2013

Nagenoeg alle Nederlanders hebben dit jaar minder te besteden dan in 2012. De koopkrachtdaling loopt bij sommigen zelfs terug tot bijna 8 procent.

Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud, het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting.

Alleen studenten met een bijbaan gaan er dit jaar iets op vooruit, voor de rest heeft iedereen in 2013 minder te besteden. Vooral gepensioneerden moeten flink inleveren: hun koopkrachtdaling kan oplopen tot 7,7 procent.

Zwaar jaar

‘2013 wordt weer een zwaar jaar voor de portemonnee,’ aldus het Nibud. ‘Het is het vierde jaar op rij waarbij er aan koopkracht wordt ingeleverd.’

Een alleenstaande die met vervroegd pensioen (25.000 euro bruto) is gegaan heeft per maand 112 euro minder in de portemonnee. Een AOW-echtpaar met een gezamenlijk brutopensioen van 40.000 euro gaat er maandelijks 194 euro op achteruit.

Werkende ouders

Ook werkende ouders met kinderen op de kinderopvang en bijstandsgerechtigden kunnen het zwaar krijgen. Dit komt door de verlaging van de kinderopvangtoeslagen en het nettobijstandsbedrag.

Het netto-inkomen zal dit jaar volgens het Nibud voor veel Nederlanders wel iets hoger uitvallen dan in 2012, maar van dat geld kan minder worden gekocht dan vorig jaar. De prijzen stijgen harder dan de lonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.