economie

Blok: meer concurrentie hypotheekmarkt nodig

Door Jean Dohmen - 31 januari 2013

Er is onvoldoende concurrentie tussen aanbieders van hypotheken. Het zou daarom goed zijn als buitenlandse partijen terugkeren naar de Nederlandse markt. Dat zegt VVD-minister Stef Blok van Wonen deze week in een interview met weekblad Elsevier.

‘Er zijn weinig aanbieders. We weten allemaal wat er gebeurd is op de bankenmarkt. Ik zou veel liever een situatie hebben waarin er veel meer concurrentie was,’ zegt Blok.

Terugkeer

Blok hoopt dat de hypotheekmaatregelen van het kabinet, zoals de plicht per 1 januari 2013 om nieuwe hypotheken helemaal af te lossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek, bijdragen aan de terugkeer van buitenlandse aanbieders op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De grootste spelers naast marktleider Rabobank zijn ING en ABN AMRO. Die twee mogen van Brussel niet meer voluit concurreren, de eerste omdat zij staatssteun heeft ontvangen, de tweede omdat zij door de nationalisatie, in 2008, in staatshanden is.

Blok: ‘Het enige wat ik kan doen is omstandigheden creëren waaronder ze terug willen komen. Door aflossen verplicht te stellen. Dat kennen ze van thuis. Buitenlandse banken kijken echt met verbazing naar Nederlandse hypotheken die groter mochten zijn dan de waarde van het huis en aflossingsvrij werden verstrekt.’

Veel kritiek

De VVD’er verdedigt zich in het interview tegen de kritiek op de ingreep van het kabinet in de hypotheekrenteaftrek. Er is veel kritiek op de timing van die maatregel: op een moment dat de huizenmarkt toch al diep in de problemen zit, lijken de maatregelen van het kabinet voor verdere prijsdalingen te zorgen.

Blok: ‘Al lange tijd was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Natuurlijk is het het mooist om in te grijpen in een periode van hoogconjunctuur. Maar hervormingen gebeuren pas als het echt niet anders kan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.