economie

Britse vrouw ter dood veroordeeld in Indonesië

Door Shari Deira - 22 januari 2013

Een vrouw uit Groot-Brittannië is in Indonesië veroordeeld tot de doodstraf voor het smokkelen van drugs. De advocaten van Lindsay Sandiford waren verbaasd over de uitspraak en gaan in hoger beroep.

De 56-jarige Sandiford werd in mei op de luchthaven van Bali gearresteerd omdat zij 4,8 kilo cocaïne had verborgen in haar koffer. Ze zegt dat ze werd gedwongen de drugs te smokkelen.

Spijt

De openbaar aanklager eiste een celstraf van vijftien jaar maar de rechter ging een stap verder. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat Sandiford werd gedwongen cocaïne te smokkelen. Bovendien zou ze geen spijt hebben van haar daad.

Sandiford heeft volgens de rechter het imago geschaad van Bali als bestemming voor toeristen. Volgens haar advocaat komt het zelden voor dat een rechter een flink hogere straf oplegt dan de eis.

Kinderen

Sandiford zou vanwege mentale problemen een eenvoudig doelwit zijn voor drugsbendes. Ze besloot naar eigen zeggen drugs te smokkelen omdat haar kinderen werden bedreigd.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen BBC News dat Groot-Brittannië onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.