economie

‘Brussel blokkeert steun ABN AMRO en ING aan SNS’

Door Shari Deira - 16 januari 2013

ABN AMRO en ING mogen niet helpen met de kapitaalversterking van hun middelgrote concurrent SNS REAAL. De Europese Commissie ziet dit plan niet zitten omdat de twee banken zelf staatssteun hebben ontvangen en daarom geen overnames mogen doen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hoopten eind vorig jaar op een uitzondering, maar die lijkt er niet te komen.

Oordeel

Diverse bronnen bevestigen tegenover de krant dat ABN AMRO en ING niet mogen meedoen met het hulpplan. Rabobank zou ook helpen bij de kapitaalversterking van SNS REAAL maar de bank wil niet als enige financiële instelling een rol spelen.

Een versterking van SNS Reaal lijkt door het oordeel van de Commissie volledig in handen van de overheid te komen. Dat plan ligt politiek gevoeliger dan een oplossing waarbij private partijen zijn betrokken.

Oplossing

Verwacht wordt dat er half februari een oplossing is voor SNS REAAL. Op 14 februari presenteert de bank zijn jaarcijfers.

SNS dreigt te bezwijken onder slechte prestaties van de divisie Property Finance. De verliezen zijn te groot voor het moederconcern om ze te kunnen opvangen. SNS kan gezonde dochters als ASN, Zwitserleven en Reaal verkopen, maar dat levert nog te weinig op om de problemen op te lossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.