economie

‘CBS: meer ontevreden Nederlanders emigreren’

Door Shari Deira - 21 januari 2013

Het aantal Nederlanders dat ons land verlaat, is vorig jaar toegenomen. Het afgelopen jaar emigreerden per dag 395 Nederlanders vanwege het politieke klimaat, de gevolgen van de economische crisis en de verharding in de samenleving.

Dat blijkt maandag uit een berekening van De Telegraaf.

Gelukzoekers

Populaire emigratielanden zijn België, Duitsland en Groot-Brittannië. Bovendien zijn de Scandinavische landen in opkomst vanwege hun gunstige woon- en werkklimaat. Vorig jaar hebben 144.175 mensen Nederland verlaten.

Uit de cijfers blijkt dat er opnieuw sprake is van een stijging van het aantal emigranten. In 2011 verlieten nog 133.194 Nederlanders het land en jaar daarvoor 121.351.

Vroeger gingen vooral ‘gelukzoekers’ naar het buitenland, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. ‘Mensen vertrekken als gevolg van het sombere toekomstperspectief,’ zegt Tom van Bey van de Emigratiebeurs. Vooral de stijgende werkloosheid zou een reden zijn voor Nederlanders om het land te verlaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.