economie

Economen verwachten opsteker pensioenfondsen

Door Shari Deira - 08 januari 2013

Nederlandse pensioenfondsen staan er nu nog slecht voor, maar daar komt begin volgend jaar wellicht verandering in. Economen en analisten verwachten een opsteker voor de pensioenfondsen vanwege de oplopende rente voor sterke eurolanden.

Experts in De Telegraaf voorzien in de loop van dit jaar een verdere stijging van de rente als de zorgen rond de euro verminderen.

Rente

Het is voor pensioenfondsen allesbepalend hoe de rente in de noordelijke eurolanden zich ontwikkelt.

‘Naarmate de rust weerkeert rond landen als Italië en Spanje, stroomt er minder geld naar de sterke noordelijke eurolanden en dus stijgt daar de rente,’ zegt beleggingstrateeg Ben Steinebach van ABN AMRO tegen de krant.

Voormalig DNB-directeur en hoogleraar Lex Hoogduin verwacht een opsteker voor de pensioenfondsen ‘al zijn daarmee niet alle problemen achter de horizon’. De recente rentestijging heeft geen invloed op de geplande kortingen voor april.

Dekkingsgraad

Nederlandse pensioenfondsen stonden er eind vorig jaar weer iets beter voor. De gemiddelde dekkingsgraad bedroeg toen 102 procent, tegenover 101 procent eind september. Dat is de hoogste stand sinds juni 2011, blijkt uit cijfers van DNB.

De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Het wettelijk vereiste minimum is 105 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.