economie

‘Europese banken zijn te positief over eigen financiën’

Door Arne Hankel - 03 januari 2013

Europese banken zijn nog steeds te positief over hun financiële positie. Zij moeten meer afwaarderen op hun portefeuilles aan slechte leningen.

Dat zegt de voorzitter van de Europese toezichthouder op de financiële markten Esma, Steven Maijoor, donderdag in een interview met het Financieele Dagblad.

Dat banken de pijn van de crisis voor zich uitschuiven, is volgens Maijoor een bedreiging voor het economisch herstel in Europa.

Afwaarderen

Volgens hem zijn er nog steeds ‘stevige zorgen over de gezondheid van de banken in Europa’. ‘Ik denk dat er nog te veel optimisme in de jaarrekeningen zit,’ aldus Maijoor.

Banken moeten volgens de toezichthouder hun leningen deels afwaarderen als hun klanten betalingsproblemen hebben. De marktwaarde van veel banken is vaak aanzienlijk hoger dan de waarde die ze in hun eigen boeken hebben staan.

Landen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaf eerder een zelfde waarschuwing af over de waardering van vastgoedleningen op de balansen van Nederlandse financiële instellingen.

Maijoor doet dit nu voor heel Europa en alle categorieën leningen. Hij wil niet zeggen om welke landen en welke banken het gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.