economie

Franse regering komt met alternatieve rijkentaks

Door Shari Deira - 07 januari 2013

De Franse regering houdt vast aan een nieuw belastingtarief voor de allerrijkste inwoners van Frankrijk. Het tarief zal naar verwachting lager zijn dan de eerder voorgestelde 75 procent, maar zal langer gelden.

Dat heeft de Franse minister Jérôme Cahuzac (Begroting) laten weten.

De nieuwe wet zal onderdeel uitmaken van een geheel nieuwe belastingwet. Als deze wordt goedgekeurd, zal het verhoogde belastingtarief gelden vanaf 2014.  Het speciale tarief zal gedurende de gehele termijn van de vorig jaar aangetreden regering gelden.

Inkomens

Het constitutionele hof van Frankrijk blokkeerde eind december de invoering van het tarief van 75 procent op inkomens hoger dan 1 miljoen euro per jaar. De regering wilde de zogenoemde rijkentaks voor twee jaar instellen.

De rijkentaks leidde tot verzet bij verschillende bekende Fransen. Acteur Gérard Depardieu verruilde zijn Franse paspoort voor een Russisch paspoort. Hij kreeg zijn nieuwe paspoort uit handen van niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin.

De ontmoeting tussen Depardieu en Poetin werd zondag uitgezonden op de Russische televisie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.