economie

‘Gemeentelijke belasting op huizenbezit stijgt fors’

Door Servaas van der Laan - 31 januari 2013

Om de financiële klappen van de crisis te kunnen opvangen, gaan gemeenten fors meer onroerendezaakbelasting (ozb) heffen. In sommige gevallen kan de stijging oplopen tot wel 100 procent.

Dat schrijft De Telegraaf.

Uit een onderzoek onder 292 gemeenten komt naar voren dat het ozb-tarief gemiddeld met 7,6 procent stijgt. Dat is fors hoger dan werd verwacht. De Vereniging Eigen Huis schatte de stijging vorig jaar nog op gemiddeld 2,7 procent.

Woz

Veel gemeenten zien zich genoodzaakt de belasting op woningbezit te verhogen omdat de waardering onroerende zaken (woz) als gevolg van de huizencrisis blijft dalen.

Maar volgens De Telegraaf verhogen gemeenten als Amersfoort, Lelystad en Lansingerland de ozb terwijl ook de woz van de woningen stijgt.

Niet eerlijk

In dat geval betalen huizenbezitters onevenredig veel mee aan de crisis bij de gemeente. Het regent dan ook klachten.

Volgens De Gelderlander is het aantal bezwaarschriften in een gemeente als Lingewaard met 60 procent gestegen. Tweederde van de bezwaren werd het afgelopen jaar gegrond verklaard.

Plafond

De kans is aanwezig dat de gemeenten worden teruggefloten omdat er een plafond zit aan het verhogen van de ozb. Het afgelopen jaar waren de opbrengsten uit de huizenbelasting al 59 miljoen euro hoger dan is toestaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek mogen gemeenten daarom volgend jaar hun inkomsten uit de ozb niet met 3 maar met 2,76 procent laten stijgen.

Er is veel kritiek op de gemeentelijke belasting voor huizenbezitters. Critici vinden een ingezetenenbelasting voor alle inwoners van de gemeente een eerlijker lastenverdeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.