economie

Huis van Afgevaardigden stemt in met begrotingsakkoord

Door Jeroen Langelaar - 02 januari 2013

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft afgelopen nacht ingestemd met een pakket maatregelen om het gevreesde ‘begrotingsafgrond’ te vermijden. De Senaat ging eerder al akkoord met de begrotingsdeal.

Met het compromis komt er onder meer twee maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van boven de 450.000 dollar gaan meer belasting betalen: van 35 naar 39,6 procent. Ook andere belastingen gaan omhoog.

Belofte

De Democratische president Barack Obama trok het akkoord naar zich toe. ‘Toen ik president werd, beloofde ik iets te doen aan het belastingsysteem, dat te veel in het voordeel was van de rijken. Die belofte hebben we vandaag ingelost.’

Een ruime meerderheid van de Afgevaardigden in het Huis stemde in met het akkoord: 257 tegen 167. Het pakket maatregelen kreeg steun uit beide partijen, hoewel Republikeinen in meerderheid tegen stemden.

Boehner

Onder de politici die voor het voorstel stemden, waren John Boehner, de leider van het Huis van Afgevaardigden, en de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap Paul Ryan.

Nu het Congres heeft ingestemd, zal de gevreesde fiscal cliff worden vermeden. De financiële markten en bedrijven lagen dinsdag vanwege de jaarwisseling stil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.