economie

Huizenprijzen ook vierde kwartaal gedaald

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2013

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn zoals verwacht ook het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald. Huizenbezitters lieten hun prijzen zakken om nog net voor de jaarwisseling van de oude hypotheekregels te profiteren.

Een gemiddelde woning in Nederland kostte in het vierde kwartaal van vorig jaar 207.000 euro, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Makelaars (NVM).

Dat is 1 procent minder dan in het derde kwartaal en 6,7 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Strenge regels

Per 1 januari is de hypotheekrenteaftrek beperkt en zijn aan hypotheken strengere regels gesteld over de aflossing. Huizenbezitters die van huis wilden wisselen hoopten nog voor het nieuwe jaar een oude hypotheek op het nieuwe huis af te sluiten en probeerden hun huis voor een lagere prijs van de hand te doen.

Haast

De haast onder huizenbezitters zorgde ervoor dat 34.000 huizen in het vierde kwartaal van eigenaar veranderden. Dat is 31,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker beginnen mensen te wennen aan de lagere prijs voor hun huis. ‘Mensen beseffen steeds meer dat je een woning niet puur als beleggingsproduct koopt: het gaat primair om het crëren van een thuis.’

Woningverkopen

In totaal werden volgens de cijfers van de NVM in 2012 ongeveer 115.000 woningen verkocht, zeker 4 procent minder dan in 2011.

De officiële verkoopcijfers van het kadaster volgen nog. Het duurt gemiddeld drie maanden voordat een woningverkoop bij het kadaster staat geregistreerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.