economie

ING, Rabo en ABN toch betrokken bij redding SNS

Door Servaas van der Laan - 30 januari 2013

De nationalisatie van SNS Reaal kan op het laatste moment mogelijk nog worden voorkomen. ING, ABN Amro en Rabobank zijn bereid om in totaal 400 miljoen euro in de noodlijdende vastgoedtak van de bank te steken.

Dat melden bronnen rond SNS Reaal aan RTL Nieuws.

De 400 miljoen van de drie banken komt bovenop de 1,5 miljard van private investeerders waarmee het totale gat op de begroting zo goed als gedekt is.

Brusselse blokkade

ABN Amro en ING probeerden eerder kapitaal in SNS te steken, maar de Europese Commissie hield dat tegen, omdat de banken zelf na staatshulp nog niet op eigen benen staan.

Dat probleem proberen de banken nu te omzeilen door de investering via een consortium te bewerkstelligen. De banken stoppen geld in een privaat consortium dat vervolgens het geld overmaakt naar SNS Reaal.

Geen nationalisatie

Het is niet duidelijk waarom de banken gebrand zijn op een redding van SNS. Mogelijk zou een nationalisatie van de bank slecht zijn voor de hele markt, maar er bestaan ook vermoedens dat de drie banken achter de schermen worden gedwongen door de Nederlandse staat die niet op een nieuwe nationalisatie zit te wachten.

Het ministerie van Financiën noch de Europese Commissie heeft op de nieuwe plannen gereageerd.

De beurskoers van SNS REAAl schoot omhoog nadat het voornemen van de banken bekend werd. Rond 15.40 uur was het aandeel 15 procent meer waard dan bij het begin van de dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.