economie

‘Kabinet-Rutte II overweegt nationalisatie SNS Reaal’

Door Jeroen Langelaar - 23 januari 2013

Het kabinet van VVD en PvdA werkt achter de schermen aan een reddingsplan voor SNS Reaal. De verwachting is dat de regering nog deze week met maatregelen komt om de bank-verzekeraar overeind te houden.

Nationalisatie is daarbij niet uitgesloten, zeggen anonieme bronnen woensdag in De Telegraaf. Een redding zou miljarden euro’s kosten.

Staatssteun

SNS had al een schuld bij de overheid uitstaan van 850 miljoen euro vanwege eerder verkregen staatssteun ten tijde van de kredietcrisis.

SNS Reaal is de vierde bank van Nederland en geldt als ‘systeembank’, wat betekent dat de bank ‘te belangrijk’ is om failliet te laten gaan.

Commentaar Philip Willems: SNS Reaal heeft veel te veel risico’s genomen

De vastgoedportefeuille van de bank staat onder water: er staan nog rekeningen open van 2,8 miljard euro. Dinsdag werd bekend dat de FIOD bij SNS is binnengevallen omdat bij vastgoedprojecten in Spanje fraude wordt vermoed.

Mogelijk maken De Nederlandsche Bank en minister Dijsselbloem (PvdA, Financiën) gebruik van de nieuwe Interventiewet. Daarmee kan de beursgenoteerde bank of kunnen delen daarvan worden onteigend. Het ministerie van Financiën wil geen commentaar geven.

Brussel

Vorige week leek een deal met ABN Amro en ING bijna rond, maar dit werd verboden door Brussel omdat deze banken eerder staatssteun ontvingen.

Een SNS-woordvoerder ontkent dat een reddingsplan bijna klaar is. ‘We hebben steeds gezegd: 14 februari bij de jaarcijfers of iets eerder. We gaan hard de goede kant op, maar nu is nog te vroeg.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.