economie

Mario Draghi: ergste deel van crisis is voorbij

Door Shari Deira - 23 januari 2013

Eurolanden kunnen dit jaar met meer vertrouwen tegemoetzien dan vorig jaar. Het ergste deel van de crisis heeft de eurozone achter de rug.

Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdagavond tijdens een toespraak in Frankfurt.

Inzet

‘De donkerste wolken boven de euro zijn verdwenen,’ zegt Draghi. ‘Europa’s leiders hebben ingezien dat een monetaire unie moet worden afgemaakt met een financiële unie, een echte economische en uiteindelijk een diepergaande politieke unie.’

De inzet van overheden, parlementen, de Europese Unie en de ECB vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat landen weer vertrouwen hebben. ‘Maar dat vertrouwen is ook gebaseerd op de verwachting dat er meer vooruitgang wordt geboekt.’

Obligaties

De ECB creëerde afgelopen zomer rust op de financiële markten met de belofte om tegen voorwaarden op ongelimiteerde schaal obligaties van eurolanden op te kopen. Die actie is volgens Draghi niet in strijd met het mandaat van de centrale bank.

‘Al onze maatregelen zijn gericht op het verzekeren van prijsstabiliteit,’ benadrukte hij in zijn toespraak. De huidige en verwachte inflatiecijfers geven geen enkele reden om aan te nemen dat daarvan wordt afgeweken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.