economie

Miljoenenboetes voor 65 malafide huizenhandelaren

Door Jeroen Langelaar - 11 januari 2013

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes opgelegd aan 65 handelaren die huizenbezitters jarenlang dupeerden bij de gedwongen verkoop van hun huis.

Dat heeft de NMa vrijdag bekendgemaakt. In totaal bedragen de boetes 6,4 miljoen euro.

Naveiling

‘De betrokken handelaren manipuleerden executieveilingen tussen 2000 en 2009,’ stelt de NMa in een verklaring. ‘Handelaren veilden na een executieveiling een woning nogmaals op een ‘naveiling’. Vaak voor een hogere prijs. De winst werd vervolgens tussen de betrokken handelaren verdeeld.’

Tussen juni 2000 en november 2009 zijn in Nederland circa 2.400 huisbezitters gedupeerd. Zij zijn hiervan nog niet op de hoogte, omdat het nog onduidelijk is is of de namen van de betrokken handelaren mogen worden bekendgemaakt.

Om die reden is het onzeker of de huisbezitters in staat zullen zijn een schadeclaim in te dienen.

Betere prijzen

De NMa is er blij mee dat notarissen steeds vaker grotere regioveilingen organiseren. Daar komen meer mensen op af, wat kartelvorming moeilijker maakt. De autoriteit verwacht verdere verbeteringen door een wetsvoorstel die de drempels verlaagt om een huis op een executieveiling te kopen.

‘Hierdoor kunnen meer mensen meebieden op een woning, komen betere prijzen tot stand met mogelijk een lagere restschuld voor de huiseigenaar,’ zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.