economie

Republikeinen zoeken compromis over schuldenplafond

Door Jeroen Langelaar - 18 januari 2013

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn bereid het schuldenplafond voor drie maanden te verhogen, als Democraten die tijd benutten om een begroting door de Senaat te loodsen waarin flink wordt bezuinigd.

Dat heeft fractieleider Eric Cantor vrijdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media.

Wettelijke grens

De Verenigde Staten bereiken naar verwachting half februari de wettelijke grens die gesteld is aan de staatsschuld. Verhoging van het schuldenplafond is alleen mogelijk als beide kamers van het Congres akoord gaan.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de meerderheid, in de Senaat de Democraten. Beide partijen zijn nauwelijks bereid compromissen te sluiten over de hoogte en verdeling van de overheidsuitgaven.

De Democraten in de Senaat verwelkomen het voorstel. ‘Het is geruststellend om te zien dat de Republikeinen terugkomen op hun dreigement om onze economie gegijzeld te houden,’ zegt senator Harry Reid. Het Witte Huis noemde de handreiking van Cantor ‘bemoedigend’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.