economie

Samsung boekte vorig jaar hoogste winst ooit

Door Shari Deira - 25 januari 2013

Technologiebedrijf Samsung heeft vorig jaar de hoogste winst ooit geboekt. De grootste fabrikant van mobiele telefoons en televisies verdiende netto 23,8 biljoen won (ruim 16,6 miljard euro), een stijging van 70 procent ten opzicht van een jaar eerder.

Dat heeft de elektronicafabrikant vrijdag bekendgemaakt. Ook de omzet bereikte met 201,1 biljoen won (140,9 miljard euro) een recordhoogte.

Verkoper

Zoals eerder al bekend werd, verdient Samsung vooral veel aan de populaire Galaxy-smartphone. Het bedrijf streefde onlangs Nokia voorbij als grootste verkoper van mobiele telefoons.

Ondanks de goede cijfers waren beleggers niet te spreken over de prestaties van Samsung. Het aandeel zakte in Seoul tot het laagste niveau in twee maanden. Analisten maken zich zorgen over opmerkingen van de onderneming dat een sterke won de operationele winst dit jaar onder druk zet.

Concurrent

Samsung verscheepte het afgelopen jaar wereldwijd 213 miljoen smartphones tegenover 136 miljoen voor concurrent Apple en 35 miljoen voor Nokia. Van de Galaxy S III werden er sinds de lancering in mei zo’n 41 miljoen verkocht.

Verwacht wordt dat Samsung ook dit jaar de boventoon zal voeren op de smartphonemarkt, die dit jaar waarschijnlijk minder groeit dan vorig jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.