economie

Aantal verkochte huizen enorm gedaald in januari

Door Shari Deira - 18 februari 2013

Het aantal verkochte verhuizen is vorige maand flink gedaald ten opzichte van december. In januari zijn 6.260 huizen verkocht, dat is een daling van 63,9 procent ten opzichte van een maand daarvoor.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Kadaster. In vergelijking met januari 2012 zijn er 11,6 procent minder huizen verkocht.

Profiteren

In de maand december worden altijd meer koopakten bij het Kadaster aangeboden. Dat er nu toch minder huizen zijn verkocht dan in januari vorig jaar komt vermoedelijk doordat huizenkopers nog wilden profiteren van voordelige hypotheekregels.

Vergeleken met januari vorig jaar is de verkoop van alle typen huizen gedaald. Het aantal vrijstaande huizen is met 29,1 procent het meest gedaald. Ook ten opzichte van december is bij alle soorten huizen een daling te zien.

Akkoord

Het aantal verkochte huizen is in alle provincies gedaald, behalve in Flevoland. Daar steeg het aantal verkopen met 9,7 procent. In Utrecht was de daling met 29,5 procent het grootst.

Omdat het zo slecht gaat met de huizenmarkt heeft het kabinet een akkoord bereikt met de oppositie om de markt in beweging te brengen. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat het zelf geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.