economie

Aantal WW’ers vooral in de Randstad toegenomen

Door Shari Deira - 05 februari 2013

Het aantal Nederlanders met een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) en met een bijstandsuitkering is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Vooral in de Randstad is het aantal WW-uitkeringen flink gestegen.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In tegenstelling tot de WW-uitkeringen zijn er vooral buiten de Randstad meer bijstandsuitkeringen.

Baan

De bijstand is van 2008 tot 2012 toegenomen met 20 procent, tegenover 77 procent voor de WW-uitkeringen. Eind juni vorig jaar ontvingen 277.000 Nederlanders een WW-uitkering.

In de Randstad hebben relatief veel Nederlanders hun baan verloren en er werden veel faillissementen in het gebied uitgesproken. In de periode juni 2008 tot juni 2012 nam het aantal WW’ers daar toe met 90 procent, meldt het CBS. Buiten de Randstad steeg het aantal WW-uitkeringen met 69 procent.

Eind juni vorig jaar kregen 373.000 Nederlanders een bijstandsuitkering. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2008. In de Randstad was sprake van een toename van 15 procent, daarbuiten van 23 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.