economie

Banken traag met startershypotheek uit Woonakkoord

Door Arne Hankel - 21 februari 2013

Het duurt nog zeker ‘enkele maanden’ voordat banken de nieuwe startershypotheek uit het Woonakkoord kunnen aanbieden. De nieuwe hypotheekvariant, waarbij maximaal de helft van de lening aflossingsvrij mag zijn, zou volgens de banken technisch complex zijn.

Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Aflossingsvrij

Volgens de banken zou de nieuwe hypotheek indruisen tegen de roep om eenvoudige financiële producten.

Regeringspartijen VVD en PvdA sloten vorige week een akkoord met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie over een reddingsplan voor de woonmarkt. Onderdeel hiervan is dat de hypotheek die aan starters wordt verstrekt voor maximaal de helft aflossingsvrij mag zijn.

Volledige aflossing

In het Regeerakkoord van VVD en PvdA werd vorig jaar afgesproken dat starters alleen renteaftrek behouden als zij hun hypotheek volledig aflossen.

De banken klagen nu dat het resultaat van het nieuwe akkoord leidt tot een complex financieel product. In het verleden waren er veel problemen met ingewikkelde financiële producten zoals gecompliceerde hypotheekconstructies en verzekeringen.

De banken bestuderen de resultaten van het Woonakkoord en wachten op een brief van minister voor Wonen Stef Blok (VVD), waarin hij meer details geeft. De brief wordt begin maart verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.