economie

CDA pleit voor cultuuromslag in de bankensector

Door Shari Deira - 10 februari 2013

Oppositiepartij CDA roept op tot een cultuuromslag in de bankensector. Die omslag moet plaatshebben voordat de overheid bank en verzekeraar SNS REAAL weer kan verkopen.

Dat schrijft CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zondag op de website van de partij.

Scepsis

Van Hijum schrijft dat onvrede en scepsis in de samenleving over de vele bankovernames terecht is. ‘Telkens opnieuw blijkt de belastingbetaler te moeten opdraaien voor onverantwoorde risico’s die binnen de financiële sector worden genomen, in ruil voor riante salarissen en hoge bonussen.’

Er is volgens de CDA’er sprake van een breuk in het vertrouwen tussen burger en banken. Dat vertrouwen keert alleen terug ‘als de financiële sector zelf een dienstbare houding in woord en daad (weer) voorop weet te stellen’.

Oplossing

Van alle banken staatsbanken maken, is geen oplossing. ‘In plaats daarvan is een cultuur nodig waarin professionele en ethische standaarden weer leidend zijn in het dagelijks werk. Waarin men zich realiseert salarissen en beloningen moeten passen bij de maatschappelijke prestatie die wordt geleverd.’

Volgens Van Hijum kan een eed of belofte een nuttig symbool zijn. Ook wil het CDA dat er wordt nagedacht over een snelle beursgang van de huidige staatsbanken. De partij vindt dat eerst duidelijk moet zijn dat de banken niet in hun oude gewoonten vervallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.