economie

Dijsselbloem: netjes als SNS-top bonus teruggeeft

Door Arne Hankel - 05 februari 2013

Het zou ‘netjes’ zijn als de SNS-top de bonussen terugbetaalt die zij in de jaren 2006-2008 ‘ten onrechte’ heeft gekregen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag bij RTLZ.

Dijsselbloem zei dat hij juridisch weinig mogelijkheden heeft om bonussen terug te eisen. Hij wil geen moreel appel doen op de oud-bestuurders om hun bonussen terug te betalen. Maar wel: ‘Het zou zeker netjes zijn als ze dat zouden doen.’

Terughalen

Dijsselbloem heeft de raad van commissarissen van SNS REAAL gevraagd om te bekijken of er toch nog bonussen kunnen worden teruggehaald die bij SNS zijn uitbetaald in de periode voor de bank staatssteun kreeg op 12 november 2008.

Vanaf dat moment zijn zeker geen bonussen meer uitbetaald.

Juridische mogelijkheden

Dijsselbloem heeft op dit moment juridisch alleen mogelijkheden om bonussen die de afgelopen vijf jaar zijn uitbetaald terug te eisen.

Dat geldt daardoor alleen voor bonussen die betaald zijn tussen 1 februari 2008 en 12 november 2008.

Steun Kamer

De Tweede Kamer steunt de nationalisatie in overgrote meerderheid, maar heeft nog wel veel vragen over hoe het zo ver heeft kunnen komen en of het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) voldoende is geweest.

SP, ChristenUnie en PVV willen een parlementair onderzoek of enquête naar SNS, maar een meerderheid van de Kamer wil eerst een debat met Dijsselbloem en een hoorzitting met DNB voor daar over besloten kan worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.