economie

Miljoenen Nederlanders geraakt door pensioenkorting

Door Shari Deira - 19 februari 2013

Van de 415 pensioenfondsen hebben 68 aangegeven dat zij per 1 april moeten korten op pensioenen vanwege hun slechte financiële positie. In totaal 5,6 miljoen Nederlanders worden getroffen door een korting op hun pensioen.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers De Nederlandsche Bank (DNB). De verlagingen variëren tussen de 0,5 en 7 procent en komen voor de deelnemers gemiddeld uit op 1,9 procent.

Opbouw

Niet alleen gepensioneerden worden getroffen door de maatregelen van pensioenfondsen. Ook de opbouw van werkende Nederlanders wordt verlaagd, meldt DNB.

Volgens het rapport van DNB moeten 37 pensioenfondsen volgend jaar ook korten op pensioenen. Gemiddeld worden deze pensioenen 1,7 procent gekort. De kortingen zijn nog niet definitief omdat ze afhankelijk zijn van de dekkingsgraden van pensioenfondsen eind dit jaar.

Korten

De financiële positie van pensioenfondsen is onder meer slecht door de stijgende levensverwachting en de lage rente.

Het aantal fondsen dat daadwerkelijk moet korten, is lager uitgevallen dan werd verwacht. Vorig jaar zag het er naar uit dat 103 pensioenfondsen niet aan kortingen zouden ontkomen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zoveel gepensioneerden en werknemers te maken krijgen met een korting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.