economie

Oppositie valt PvdA aan over salaris SNS-top

Door Jeroen Langelaar - 06 februari 2013

De oppositie in de Tweede Kamer heeft woensdag de PvdA aangevallen over het salaris (550.000 euro) van de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen. De sociaaldemocraten lieten weten ontevreden te zijn over de hoogte van het salaris, maar willen er geen actie op ondernemen.

In een debat over de nationalisatie van SNS REAAL noemde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het bedrag ‘bizar hoog’ en ‘eigenlijk ongewenst’, maar liet het daarbij. ‘De contracten zijn getekend,’ motiveerde hij zijn houding, tot onvrede van andere partijen.

PVV, SP en GroenLinks daagden Nijboer uit om een motie te steunen die het kabinet oproept om het salaris van Van Olphen alsnog te verlagen. Maar Nijboer wil eerst de antwoorden van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) afwachten alvorens de moties van de oppositie nog te bekijken.

Lagere salarissen

Ook de VVD sloot zich aan bij de roep om lagere salarissen, maar niet specifiek voor SNS REAAL. De partij wil dat de beloning in de bankensector ‘over de hele linie fors omlaag gaat’.

VVD’er Mark Harbers wees erop dat de cao voor bankpersoneel ‘goudgerand’ is, terwijl twee van de vier grote banken in Nederland ‘door de belastingbetaler overeind gehouden’ moeten worden.

Excuses

In het debat haalde de VVD hard uit naar de financiële sector. Banken staan volgens Harbers nog maar aan het begin van ‘excuses maken’ en het dienstbaar worden aan de klant.

Volgens de liberaal is het bankwezen pas net ontwaakt ‘uit een bubbel van grootheidswaanzin en vastgoedspeculatie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.