economie

Raad van State: nationalisatie SNS blijft overeind

Door Shari Deira - 25 februari 2013

De nationalisatie van bank en verzekeraar SNS REAAL blijft overeind, zo heeft de Raad van State maandag bepaald. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) mocht de aandeelhouders en de achtergestelde schuldeisers onteigenen.

De onteigening van toekomstige vorderingen kon niet door de beugel, blijkt maandag uit een uitspraak van de Raad van State.

Oplossing

Volgens de Raad kon SNS Bank niet op eigen kracht haar kapitaaltekort oplossen. Bovendien had De Nederlandsche Bank SNS tot 31 januari de tijd gegeven om met een structurele oplossing te komen. Deze oplossing was er echter niet.

‘Zonder ingrijpen van de minister zou SNS zeer waarschijnlijk failliet zijn gegaan, wat eveneens het faillissement van ASN Bank en RegioBank zou hebben betekend,’ luidt de uitspraak.

Een faillissement zou bovendien door het depositogarantiestelsel grote gevolgen hebben gehad voor banken en de Nederlandse staat. Minister Dijsselbloem kon door deze feiten en omstandigheden stellen dat de stabiliteit van het financiële stelsel ernstig in gevaar was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.