economie

Van Olphen verdient ruim half miljoen bij SNS REAAL

Door Shari Deira - 01 februari 2013

De nieuwe bestuursvoorzitter van bank en verzekeraar SNS REAAL Gerard van Olphen gaat 550.000 euro per jaar verdienen. Dat is iets minder dan zijn voorganger Ronald Latenstein, die vrijdag opstapte als bestuursvoorzitter van SNS.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Beloningen

Dijsselbloem zegt dat in de hele organisatie ‘loonmatiging het devies’ moet zijn. Hij zal met de bonden overleggen over ‘de hoogte en duurzaamheid’ van de beloningen van het CAO-personeel en het senior management.

De beloning van Van Olphen is volgens Dijsselbloem niet te hoog. Hij wijst erop dat het bedrag fors lager is dan het salaris van Latenstein en dat het vergeleken met andere banken bescheiden is. Het is een beloning die nu moet worden betaald voor de kwaliteit die nu nodig is aan de top van SNS, zegt de minister.

Ook premier Mark Rutte (VVD) verdedigde het topsalaris van Van Olphen. ‘Anders had je geen topman gekregen. (…) Dit is een marktconform salaris in het belang van de belastingbetaler.’

Redding

Gerard van Olphen is momenteel financieel directeur bij verzekeringsmaatschappij Achmea. Hij was tot 2002 financieel directeur bij SNS REAAL. In 2002 werd hij gekozen tot financieel topman van Eureko, waar hij in 2008 werd herkozen als CFO.

Dijsselbloem maakte vrijdagochtend bekend dat de staat SNS nationaliseert. De redding kost de overheid 3,7 miljard euro, ongeveer 290 euro per Nederlander.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.