economie

Wall Street in het rood door ‘onregeerbaar’ Italië

Door Shari Deira - 25 februari 2013

De verwarring over de Italiaanse verkiezingsuitslag heeft ervoor gezorgd dat de aandelenbeurzen in New York diep in het rood zijn geëindigd. De onzekerheid wakkerde bij beleggers nieuwe zorgen over een schuldencrisis aan.

De Dow-Jones-index noteerde aan het eind van de handel 1,6 procent lager op 13.784,17 punten en de brede S&P 500 zakte 1,8 procent tot 1487,85 punten. De Nasdaq daalde 1,4 procent tot 3116,25 punten.

Stemmen

Hoewel er nog geen definitieve uitslag is, lijkt Italië onregeerbaar te worden. Uit de exitpolls blijkt dat centrum-links van Pier Luigi Bersani een meerderheid heeft in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat zou de rechtse alliantie van oud-premier Silvio Berlusconi de meeste stemmen hebben.

De verkiezingen in Italië hebben ook invloed gehad op de Europese beurzen. De beurskoersen in Milaan schoten in eerste instantie met 4 procent omhoog, maar zakte later weer in de min.

Voorsprong

Eerder leek een door Europa gevreesde terugkeer van Berlusconi geen sprake, maar dat is nu onzeker geworden. De voorsprong van Bersani op Berlusconi in de Kamer is inmiddels kleiner geworden.

In Italië gaan al stemmen op voor nieuwe verkiezingen. Enrico Letta, de rechterhand van Bersani, zei tijdens een persconferentie dat een nieuwe stembusgang geen oplossing is voor deze complexe situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.