economie

Weinig steun voor oproep loonmaatregel bankensector

Door Shari Deira - 11 februari 2013

Vooralsnog is er weinig steun voor de suggestie van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) om de cao’s in de bankensector open te breken. Vakbond De Unie zegt dat Dijsselbloem van cao-afspraken moet afblijven.

Dat zegt vakbondsvoorzitter Reinier Castelein maandag in reactie op de oproep van minister Dijselbloem.

Top

Castelein noemt de uitspraak van Dijsselbloem ‘voor een PvdA-minister op het randje van onbehoorlijk bestuur’. ‘Dijsselbloem moet van cao-afspraken afblijven. Daar gaat hij helemaal niet over. Dat zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers.’

Dijsselbloem zegt dat niet alleen de top, maar ook alle werknemers van banken moeten inleveren. ‘De cao’s bij banken zijn gewoon heel ruim, terwijl ze er niet goed voor staan. De grootste kostenposten voor banken zijn de salarissen.’

Kritiek

Carla Kiburg van FNV Bondgenoten denkt dat Dijsselbloem niet goed weet waar hij over praat, meldt de NOS. Er wordt al jaren gematigd in de bankensector en de salarissen van gewone werknemers zijn niet gunstiger dan in andere sectoren, zegt Kiburg.

De afgelopen week was er veel kritiek op het salaris van de nieuwe SNS-bestuursvoorzitter Gerard van Olphen. Hij gaat bij de genationaliseerde bank 550.000 euro per jaar verdienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.