economie

Banken op Cyprus weer open, beurs houdt deuren dicht

Door Servaas van der Laan - 28 maart 2013

De effectenbeurs in de Cypriotische hoofdstad Nicosia blijft zeker tot na het Paasweekeinde gesloten. De banken pakken wel weer hun activiteiten op.

Net als de banken zou ook de Cyprus Stock Exchange donderdag, na twee weken van inactiviteit, de deuren weer openen. Maar het beursbedrijf liet donderdag weten uit voorzorg tot zeker na Pasen dicht te blijven.

De banken op het eiland starten donderdag weer voorzichtig met hun werkzaamheden. Bankbiljetten werden in de vroege ochtend in gepantserde trucks en onder strenge beveiliging afgeleverd.

Bankrun

Uit vrees voor een bankrun kunnen Cyprioten maximaal 300 euro per dag opnemen. Creditcards hebben een limiet van 5.000 euro. Wie het land uit wil, mag maximaal 3.000 euro aan cash meenemen en aan familieleden in het buitenland kan maximaal 5.000 euro per kwartaal worden overgemaakt.

Toch lijkt er op het eiland vooralsnog geen sprake te zijn van iets dat op een bankrun lijkt. Aanwezige journalisten constateren verbaasd dat er meer collega’s bij de pinautomaten staan dan bezorgde inwoners. De banken gaan om 11.00 uur open.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.