economie

Gemeenten maken veel fouten bij vaststellen WOZ

Door Shari Deira - 09 maart 2013

Gemeenten maken grote fouten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Het afgelopen jaar zijn zeventig gemeenten onder verscherpt toezicht geplaatst door de Waarderingskamer, twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Dat meldt het AD zaterdag. De toenemende werkdruk bij ambtenaren is de belangrijkste oorzaak van de fouten.

Bezwaar

Op basis van een taxatie van de waarde van een huis betaalt de eigenaar belasting. Dit gaat vaker fout door de toegenomen werkdruk. Steeds meer huiseigenaren maken bezwaar tegen de WOZ-aanslag, meldt de Waarderingskamer.

Gemeenten zetten geen extra personeel in om de bezwaarschriften te behandelen. In plaats daarvan bezuinigen zij juist op personeel. ‘Gemeenten moeten steeds meer werk verzetten met minder mensen en minder geld. Dat kan ten koste gaan van de kwalitieit,’ zegt de toezichthouder.

Waarde

Het toegenomen aantal klachten heeft vooral te maken met de dalende huizenprijzen. Gemeenten lopen vaak achter feiten aan en taxeren de waarde van een huis te hoog. Ook kunnen zij de waarde van huizen moeilijk inschatten omdat weinig vergelijkbare huizen zijn verkocht.

Bovendien huren huiseigenaren steeds vaker professionele bureaus in om bezwaar te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.