economie

Geweld stakende FNV’ers bij kantoor Albert Heijn

Door Arne Hankel - 20 maart 2013

De staking van FNV Bondgenoten voor een nieuwe cao voor distributiemedewerkers van Albert Heijn lijkt uit de hand te lopen. Dinsdag probeerden stakers met geweld het hoofdkantoor van Albert Heijn in Amsterdam binnen te dringen. Ook richtten ze bij de bestorming van het kantoor vernielingen aan.

Enkele tientallen FNV-leden die bij het distributiecentra van de Albert Heijn werken, demonstreerden dinsdag in onder meer Amsterdam. Zij zijn het niet eens met de nieuwe cao, die is ondertekend door de CNV Dienstenbond.

Loonsverhoging

In de nieuwe cao-afspraak krijgen medewerkers van Albert Heijn-distributiecentra 3.5 procent loonsverhoging. De FNV vindt dit niet voldoende. FNV-leden. Maximaal tweehonderd van de 5.300 medewerkers staken sinds vrijdag voor een nieuwe cao.

Daarbij worden geen middelen geschuwd. In Amsterdam probeerden demonstranten met geweld het pand binnen te dringen.

Aanrijding

Ook plaatste FNV Bondgenoten woensdag een bericht op hun Facebook-pagina dat stakers met de dood worden bedreigd en van de sokken worden gereden. De FNV zegt dat dinsdag is geprobeerd een stakende medewerker bij het distributiecentrum in Geldermalsen aan te rijden.

Albert Heijn ontkent en zegt dat getuigenverklaringen die bewering tegenspreken. Het bericht op de FNV-pagina is inmiddels verwijderd.

Rust bewaren

Albert Heijn roept de stakers op om de rust te bewaren en in gesprek te blijven. ‘We hebben respect voor de mensen die zich registreren als staker, maar we houden niet van falsificaties,’ zegt een woordvoerder van Albert Heijn woensdag tegen BNR Nieuwsradio.

‘We hebben het volste vertrouwen dat er niets is voorgevallen in Geldermalsen. We hopen dat we eruit komen in dit conflict.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.