economie

Microsoft krijgt 561 miljoen euro boete van Brussel

Door Annemarie van Ulden - 06 maart 2013

Brussel heeft softwarefabrikant Microsoft een boete opgelegd van 561 miljoen euro, omdat het bedrijf weigert de Windows-gebruiker meerdere internetbrowsers aan te bieden. Eind 2009 beloofde Microsoft al zich niet langer te beperken tot Internet Explorer.

De Europese Commissie maakte de straf woensdag bekend. Volgens Eurocommissaris Joaquin Almunia van Mededinging heeft Microsoft 15,3 miljoen Windows-gebruikers in de periode van mei 2011 tot juli 2012 geen keuzemogelijkheid geboden.

Microsoft biedt standaard Internet Explorer aan als webbrowser. Voorbeelden van andere browsers zijn Chrome van Google of Firefox van Mozilla.

Belofte maakt schuld

In 2008 kreeg Microsoft ook al een boete van 860 miljoen. Toen was de dominante markpositie van de softwaregigant het probleem. Hierna, eind 2009, beloofde het bedrijf gebruikers bij een update van Windows 7 een keuzescherm te bieden, zodat ze zelf een programma om op internet te surfen konden kiezen.

Dat is niet gebeurd en zoals Almunia zegt: ‘Afspraken kom je na of je draagt de gevolgen’. Volgens Microsoft is het probleem te wijten aan een technische fout.

Neelie Kroes

De bindende afspraken maakte Microsoft drie jaar geleden met de voorganger van Almunia, Neelie Kroes.

Zij twitterde vandaag over de uitspraak: ‘De Europese Commissie heeft gehandeld omdat Microsoft zijn gebruikers niet de webbrowser-keuze gaf, die het met mij in 2009 was overeengekomen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.